Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Bandenspanning autotheorie

Om er eens eerlijk over te zijn: de bandenspanning controleren staat voor velen niet bepaald op het lijstje van zaken die regelmatig aan de auto gedaan zal worden. het heeft namelijk geen direct gevolg op de auto. Of toch wel? Het effect van een verkeerde bandenspanning wordt vaak onderschat en kan het niet alleen voor extra kosten zorgen, maar ook de veiligheid beïnvloeden. Bij de auto theorie wordt er daarom ook aandacht besteedt aan de bandenspanning.

Wanneer naar de bandenspanning auto kijken?

De bandenspanning wordt veroorzaakt door de hoeveelheid lucht in autoband en wordt het gemeten met een speciale meter. Daar kan de spanning afgelezen worden en wordt dat uitgedrukt in bar. 1 bar is gelijk aan 1 atmosfeer, die luchtdruk om ons heen. De spanning hoeft niet altijd hetzelfde te zijn en kan er afhankelijk van het gewicht meer lucht worden gepompt in de band. 

Er is echter altijd wel een minimum bandenspanning en zorgt die er voor dat de wegligging niet negatief wordt beïnvloedt en de band ook niet wordt beschadigd. Bij een te lage spanning wordt de lucht in de band door de toegenomen rolweerstand extra warm en heeft dat negatieve gevolgen voor het materiaal waaruit de band vervaardigd is. In het ergst geval kan de band zelfs scheuren beginnen te vertonen hetgeen tot levensgevaarlijke situaties zal leiden.

Waar vind ik de juiste bandenspanning?

Elke auto heeft ze wel, de stickers met aanwijzingen omtrent de juiste bandenspanning als functie van de bandenmaat en het gewicht. Deze stickers zijn te vinden aan de binnenzijde van de deuren of tankdeksel. Bij de banden auto theorie wordt er ook aandacht besteedt aan de manier waarop er zelf controle kan worden uitgeoefend op een band. Dat is van groot belang wanneer je van plan bent om een lange rit met de auto te maken of wanneer je veel kilometers maakt op de snelweg.

Bandenspanning auto examen maakt deel uit van de vragen die de examinator zal stellen aan het begin van de rit. Die vragen zorgen er niet alleen voor dat het ijs wat gebroken wordt, maar wordt gelijk ook de kennis omtrent de auto getoetst. Ga er ook van uit dat er gevraagd zal worden waar je op moet letten bij het controleren van de banden, wanneer je dat moet doen en waar je de juiste bandenspanning kan opzoeken.

De juiste bandenspanning auto theorie maakt ook deel uit van het lespakket waarbij ook tijdens het praktijkexamen er wat vragen gesteld kunnen worden door de examinator. Regelmatige controle is het belangrijkst en neemt het niet veel tijd in beslag. Met de juiste bandenspanning wordt niet alleen de veiligheid gegarandeerd, maar lopen de banden ook niet zoveel kans op beschadigingen. Verder heeft de juiste spanning een positieve invloed op het brandstofverbruik.