Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Militaire colonne

Het zal in ons land wel niet zo vaak gebeuren dat je een militaire colonne tegenkomt, maar moeten er dan wel wat aparte regels worden toegepast. Zo moet er voorkomen worden dat de colonne wordt opgesplitst. Daarnaast zou het ook onverantwoord zijn om tussen het vaak zwaar legermaterieel, ook nog civiel verkeer toe te laten. Nu moet er niet gedacht worden dat elke groep van legervoertuigen bij elkaar een militaire colonne vormen.  

Een militaire colonne herkennen

De regels omtrent zo een colonne geven aan, dat het eerste voertuig militaire colonne twee blauwe vlaggen aan de voorzijde moet hebben, geplaatst aan de linker en rechterzijde. Ook moet er rechtsvoor een blauw licht aanwezig zijn. De combinatie van gekleurde vlaggen en het licht maakt het al van een afstand duidelijk dat er een militaire colonne aan het naderen is.  

De rest van de voertuigen moet ook rechtsvoor een blauw licht hebben en wordt de colonne afgesloten met het voertuig die geen blauwe, maar een groene vlag voert aan de rechtervoorzijde. Ook de daar aanwezige lamp moet groen licht in plaats van blauw. De militaire colonne vlaggen geven het begin als het eind van de colonne aan door middel van verschillende kleuren. Zelfs bij een slecht zicht zullen de lampen elke twijfel weghalen.  

Voor de militaire colonne gelden er aparte voorrangsregels 

Het is niet wenselijk dat zo een colonne opgebroken wordt en zit militaire colonne voorrang er dus wat anders uit. Indien de colonne zich bij een verkeerslicht bevindt en bij groen licht in beweging komt, mag het door blijven rijden wanneer het licht naar rood springt. De overige deelnemers aan het verkeer zullen dus rustig moeten wachten tot de colonne helemaal voorbij is. Strikt volgens de wet genomen, mag een militaire colonne die een voorrangsweg doorkruist, wel onderbroken worden door het verkeer komende vanuit de voorrangsweg.

De militaire colonne verkeersregels in de praktijk wijst echter uit dat men wel gewoon blijft wachten, ook al heeft men voorrang op dat moment.  Bij een gelijkwaardig kruispunt zal het eerste voertuig van de colonne eerst het verkeer komende vanuit de rechterzijde voorrang moeten verlenen. Ook belangrijk om te weten, vooral voor voetgangers: een militaire controle hoeft voetgangers geen voorrang te verlenen, ook al bevinden zij zich bij een voetgangersoversteekplaats.

Ook bussen die op het punt staan op te trekken van een bushalte dienen rustig te wachten tot de colonne voorbij is. Hoewel de kans dus wel klein is dat je in het verkeer een militaire colonne tegenkomt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de relevante voorrangsregels. Herkennen van de colonne is eenvoudig door de gevoerde verlichting en de blauwe vlaggen. De voorrangsregels gelden voor de hele colonne en mag die niet onderbroken worden wanneer die bijvoorbeeld al een kruising of verkeerslicht aan het passeren is.