Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Remweg berekenen

Vol op de remmen gaan of het juist rustiger aanpakken? Dat is een keus die er soms niet is omdat de situatie een snelle reactie vereist. In dit soort gevallen is het belangrijk om te weten wat de remweg bedraagt. De afstand is van het grootste belang met het oog op de verkeersveiligheid en moet iedereen die achter het stuur plaatsneemt dus wel op de hoogte zijn van de factoren die er een invloed op hebben.   

De reactiesnelheid heeft geen invloed op de remweg 

Dat moet wel duidelijk zijn omdat de remweg formule alleen betrekking heeft op het gedeelte waarbij de auto begint vaart te verminderen nadat de remmen zijn ingedrukt. De reactiesnelheid gaat er allemaal aan vooraf en hangt weer af van een aantal factoren. Over het algemeen wordt er uitgegaan van een reactiesnelheid van 1s. Met het oog op de veiligheid zijn er ook minimale remvertragingen en wordt er ook daar op gelet bij de APK. Voor auto´s bedraagt de remvertraging minstens 5,2m/seconde.  Het ligt aan de autofabrikant om de auto te laten voldoen aan deze minimale remvertraging en is het daarom niet aangeraden om veranderingen aan de auto aan te brengen omdat je anders het risico loopt dat de auto de APK niet doorloopt.  

De remweg berekenen

  

Voor berekenen remweg is de snelheid nodig en moet die eerst door 10 worden gedeeld. Het antwoordt moet vervolgens gekwadrateerd worden. Bijvoorbeeld: de remweg berekenen bij 80km/u gaat als volgt: (80/10) in het kwadraat is 64. Bij een snelheid van 80km/u bedraagt de remweg 64m/2= 32m. Deze eenvoudige berekening kan voor verschillende snelheden worden uitgevoerd en kan gebruikt worden om gelijk het effect van een grotere snelheid op de verkeersveiligheid te zien. Hoe bereken je de remweg is bepaald geen uitdaging en moet er wel rekening gehouden worden met factoren die de afstand kunnen verkleinen.    

Banden met te weinig profiel, een glad wegdek of remmen die niet meer naar behoren functioneren, ze laten de remweg sterk vergroten. Remafstand berekenen moet ook rekening houden met een gewicht dat erbij komt. Met een aanhanger zal de afstand groter bedragen en zijn er daarom ook strenge regels van toepassing op. Voor de auto theorie is het nodig dat je weet hoe de berekening en de van invloed zijnde factoren in elkaar zitten.  

Het is ook handig om zulke berekeningen ook zelf uit te kunnen voeren zodat het gevaar duidelijk wordt wanneer er bijvoorbeeld gereden wordt met wat extra gewicht of bij minder ideale weg omstandigheden. Het lijkt soms misschien wel te ver gegrepen om zelf de remweg te berekenen, maar is het een onmisbaar hulpmiddel om zelf een veilige deelname aan het verkeer mogelijk te maken. Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op de remweg, maar kan er in de praktijk voldaan worden met een vereenvoudigde berekening.