4 tips voor wanneer je een auto gaat importeren

Het importeren van een auto kan een spannende maar ook complexe onderneming zijn. Of je nu op zoek bent naar een specifiek model dat niet in Nederland verkrijgbaar is, of je wilt profiteren van voordeligere prijzen in het buitenland, het importeren van een auto kan veel voordelen bieden. Echter, er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het importeren van een auto soepel verloopt. In dit artikel delen we 4 essentiële tips voor wanneer je een auto gaat importeren.

1. Weet wat je wilt en onderzoek de regelgeving

Voordat je begint met het importeren van een auto, is het belangrijk om te weten wat je precies wilt. Welk merk en model auto zoek je? Welke specificaties zijn voor jou belangrijk? Door dit van tevoren te bepalen, kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je overweldigd raakt door het grote aanbod.

Daarnaast is het van cruciaal belang om de regelgeving omtrent het importeren van een auto te begrijpen. Elke auto importeren is anders en er kunnen verschillende regels en procedures van toepassing zijn, afhankelijk van het land van herkomst en het type auto. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van zaken als belastingen, keuringen en eventuele aanpassingen die nodig zijn om de auto geschikt te maken voor de Nederlandse wegen.

2. Zoek betrouwbare bronnen en controleer de historie van de auto

Bij het importeren van een auto is het van groot belang om betrouwbare bronnen te raadplegen en de historie van de auto te controleren. Koop nooit een auto zonder de historie te kennen, omdat je anders voor onaangename verrassingen kunt komen te staan. Controleer of de auto geen schadeverleden heeft en of de kilometerstand betrouwbaar is. Er zijn verschillende online diensten beschikbaar waarmee je de historie van een auto kunt controleren, zoals de Nationale Auto Pas.

Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van betrouwbare importeurs of dealers bij het importeren van een auto. Zij hebben vaak de benodigde kennis en ervaring om het importproces soepel te laten verlopen en kunnen je adviseren over de beste keuzes.

3. Bereken de totale kosten en houd rekening met bijkomende kosten

Bij het importeren van een auto is het belangrijk om niet alleen naar de aankoopprijs te kijken, maar ook naar de totale kosten. Naast de aankoopprijs kunnen er nog verschillende bijkomende kosten zijn, zoals transportkosten, belastingen, keuringen en eventuele aanpassingen aan de auto. Je BPM berekenen die heel veel auto importeurs automatisch doen en doorberekenen in de prijs; toch is het handig om die kosten ook mee te rekenen zodat je weet waar je aan toe bent.

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de kosten van het verzekeren en onderhouden van de geïmporteerde auto. Soms kunnen de verzekeringstarieven hoger zijn voor geïmporteerde auto’s en kunnen onderdelen en reparaties duurder zijn. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.

4. Regel de benodigde documenten en zorg voor een goede afhandeling

Bij het importeren van een auto komen er verschillende documenten en administratieve procedures kijken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de benodigde documenten, zoals het originele kentekenbewijs, de aankoopfactuur en eventuele keuringsrapporten. Daarnaast moet je de auto laten keuren bij de RDW en moet je mogelijk belastingen en douanerechten betalen. Het is verstandig om een expert of importeur in te schakelen die je kan helpen bij het regelen van de benodigde documenten en een goede afhandeling van het importproces.

Share this article

Author

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts