Autoverzekering beginnend bestuurder

Heb je net je rijbewijs gehaald en ben je van plan om een auto te kopen? Dan weet je natuurlijk dat je die ook moet verzekeren. Zodra je een auto op je naam zet, moet je het voertuig minimaal WA verzekeren. Let wel op, verzekeraars zien beginnende bestuurders als een risico. Beginnende bestuurders hebben weinig rijervaring en dus meer kans op schade. Hierdoor betaal je maandelijks een hogere premie. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat jij je auto zo voordelig mogelijk verzekerd.

Waarom duurdere autoverzekering voor beginnend bestuurder?

Het afsluiten van een autoverzekering voor je eerste auto is vaak duur. De hoogte van je premie hangt af van de volgende factoren:

  • Je leeftijd: Jonge autobestuurders rijden vaker schade dan oudere. Om deze reden betaal je voor je autoverzekering als beginnend bestuurder bij veel verzekeraars een hogere premie
  • Schadevrije jaren: De tijd die je rijdt in een auto zonder schade te melden bij je verzekeraar bouwt op. Hoe meer jaren je dus schadevrij rijdt, hoe meer korting je op je premie krijgt.  Sluit je voor het eerst een autoverzekering? Dan begin je met nul schadevrije jaren, en dus nog geen korting.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die de hoogte van je premie beïnvloeden. Deze gelden niet alleen beginnende bestuurders:

  • Dekking: Als eigenaar van een auto ben je verplicht een WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten als je schade brengt aan anderen, dus geen schade aan je eigen auto. Wil je ook schade aan je eigen auto verzekeren? Dan heb je de keuze uit WA beperkt casco autoverzekering of allrisk autoverzekering. Deze uitgebreidere dekkingsvarianten kosten natuurlijk wel meer.
  • Type auto: Een auto met een hoge waarde heeft een dure premie, de kosten van reparaties en onderdelen lopen snel op. Dure auto’s hebben ook een hogere kans op diefstal of inbraak, verzekeraars vinden dit een hoog risico. Verder hebben ook zware auto’s een hogere premie, dit komt doordat zware auto’s meer schade veroorzaken bij een aanrijding.
  • Kilometrage: De verzekeraar vraagt vaak hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Dit wordt ook wel kilometrage genoemd. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de kans op schade en dus betaal je dan meer premie.
  • Locatie: Je hebt een kleinere kans om schade te rijden in een dorp dan in een grote stad. Vaak betaal je in grotere steden dan ook een hogere premie.

Tips voor beginnend bestuurder autoverzekering

Nu weet je waarom een autoverzekering duurder is voor een beginnende bestuurder. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om toch geld te besparen. Wil jij je premie zo laag mogelijk houden? Dan zijn hier een paar tips:

  1. Kies voor een goedkope auto

Er zijn auto’s die voordeliger zijn om te verzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld oudere auto’s, maar niet te oud. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een auto van 5 á 6 jaar oud goedkoper is om te verzekeren dan dezelfde auto van 10 jaar of ouder. Ook betaal je minder voor een kleiner en lichter model. “Een autoverzekering afsluiten voor een 10 jaar oude Volkswagen Golf of een BMW 1-serie is al snel 25 procent duurder dan voor een Toyota Aygo van dezelfde leeftijd. Kijk dus voor je auto uitkiest goed wat die je gaat kosten aan verzekeringspremie”, zegt Amanda Bulthuis, expert gel & verzekeringen bij Geld.nl. 

  1. Kijk eerst naar de premie voordat je een auto koopt

Je hebt vast al een leuke auto op het oog, maar zorg ervoor dat je eerst kijkt hoe hoog de premie van je autoverzekering wordt. Hierdoor weet je van tevoren of die betaalbaar is.

  1. Vergelijk autoverzekeringen

Ben je aan het kijken naar de premie voor jouw auto? Dan is het handig dat je gelijk ook je autoverzekering vergelijkt. Je autoverzekering is namelijk niet bij elke verzekeraar even duur. Op Geld.nl kun je eenvoudig online het meest complete aanbod autoverzekeringen van Nederland vergelijken. Zo vind je direct een goedkope autoverzekering en bespaar je honderden euro’s per jaar.

  1. Betaal kleine schades zelf

Het komt voor dat je schade rijdt in je eerste auto. Betaal kleine schades dan zoveel mogelijk zelf. Als je zelf de schade betaalt, heeft het geen invloed op je schadevrije jaren. Zo profiteer je ook de komende jaren van korting op je premie. Op lange termijn ben je dan goedkoper uit.

  1. Check elk jaar de premie en dekking

We raden je aan om jaarlijks te kijken hoe het met de premie en dekking van je autoverzekering zit. Het komt vaak voor dat je volgend jaar ineens goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar, of dat je toch een ander soort dekking wilt. 

Het verzekeren van je eerste auto als beginnende bestuurder kan een uitdaging zijn, gezien de hogere premies die verzekeraars rekenen. Onthoud de tips: kies voor een voordeligere auto om te verzekeren, vergelijk premies voordat je een auto koopt, wees slim in het claimen van schades, en houd jaarlijks de premies en dekkingen in de gaten. Zo zorg je ervoor dat je niet onnodig veel geld betaalt!

Share this article

Author

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts