Tips om de rijangst definitief te overwinnen

Rijangst is een veelvoorkomend probleem. Het is iets wat niet alleen beginnende bestuurders treft, maar ook mensen die al jaren hun rijbewijs hebben. Het kan ontstaan door een gebrek aan ervaring, een traumatische gebeurtenis of simpelweg door onzekerheid. Gelukkig is rijangst iets waar je aan kunt werken. Hoe je dit doet, is afhankelijk van wat aan de basis van de angst ligt. Er is dus geen succesformule die voor iedereen zal werken. Wel zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om je rijangst te overwinnen.

1. Begin met kleine stappen

Het overwinnen van rijangst doe je door niet meteen te veel hooi op je vork te nemen. Begin bijvoorbeeld met rijden op rustige wegen of parkeerterreinen. Dit geeft je de kans om te wennen aan het besturen van de auto zonder dat je direct wordt geconfronteerd met druk verkeer. Naarmate je je hier comfortabeler bij voelt, kun je langzaam overstappen naar drukkere wegen en complexere verkeerssituaties. Het belangrijkste is met andere woorden dat je jezelf niet forceert, maar volgens je eigen tempo vooruitgaat. Soms betekent dit ook dat je moet durven om een stap terug te zetten.

2. Volg een opfriscursus

Als je reeds je rijbewijs hebt en last hebt van rijangst, kan een opfriscursus bij een rijschool een enorme hulp zijn. Professionele instructeurs kunnen je begeleiden en helpen bij het opbouwen van het zelfvertrouwen, bijvoorbeeld na een ongeval. Ze hebben ervaring met het begeleiden van mensen met rijangst en kunnen je handige technieken leren om je angst te beheersen. Bovendien zorgt een instructeur voor een veilige en gecontroleerde omgeving waarin je kunt oefenen, omdat hij of zij kan ingrijpen waar nodig.

3. Relativeer de risico’s

Het is belangrijk om je rijangst in perspectief te plaatsen. Zeker als je aan het oefenen bent voor je rijbewijs, rijd je meestal aan lagere snelheden en in relatief veilige omstandigheden. Natuurlijk kan er altijd iets verkeerd gaan, zoals een kras op de auto, maar dat is nog geen ramp. Krassen verwijderen hoeft bijvoorbeeld helemaal niet duur te zijn. Bedrijven zoals Wondercar kunnen kleine beschadigingen soms al in minder dan twee uur herstellen. Bovendien ben je meestal wel goed verzekerd tegen eventuele schade. Een goede autoverzekering afsluiten, is wel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart de weg op kunt.

4. Praat over je angst

Het kan enorm opluchten om met anderen over je rijangst te praten. Misschien ken je vrienden of familieleden die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij zullen het vast niet erg vinden om hun ervaringen te delen en om je te helpen met praktische tips. Weet dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Ook een gesprek met een rij-instructeur kan waardevolle inzichten opleveren. Als de rijangst dieper is ingebed en het bijvoorbeeld een gevolg is van een algemeen gevoel van laag zelfvertrouwen, kan therapie wonderen verrichten.

5. Focus op het positieve

In plaats van je te richten op wat er mis zou kunnen gaan, probeer je je te concentreren op wat er goed gaat. Bijvoorbeeld: je hebt vandaag zonder problemen ingeparkeerd of een nieuwe route gereden. Door de kleine successen te vieren, bouw je langzaam maar zeker je zelfvertrouwen op. Het is wel belangrijk om die kleine successen voldoende te benadrukken. Daarom kan het enorm helpen om een rijdagboek bij te houden. Dan ben je verplicht om elke keer op te schrijven wat goed is gegaan.

6. Ga gewoon oefenen

Uiteindelijk is de enige manier om je rijangst te overwinnen door te blijven oefenen en te blijven rijden. Hoe vaker je rijdt, hoe vertrouwder het aanvoelt. Ja, het is spannend en soms écht niet leuk, maar je zult merken dat het steeds beter gaat. Begin klein, wees geduldig met jezelf en geef vooral niet op. Ooit was op twee benen staan, fietsen of zwemmen ook eng, maar ook die angsten heb je overwonnen. Je bent dus moediger dan je denkt!

Share this article

Author

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts