Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Dronken op de fiets

Dat zal je maar overkomen: dronken op de fiets stappen en denken dat het wel goed zo is. het besef is er op zo een moment vaak ook niet dat de veiligheid in gevaar wordt gebracht en dat zo een schijnbaar “onschuldige” daad, vergaande gevolgen kan hebben. Er zijn daarom gelukkig ook regels opgesteld die zulk gedrag zoveel als mogelijk tegengaat en zijn er ook straffen aan verbonden.

Dronken op de fiets is verboden

Dat moet alvast in acht genomen worden wanneer er gesproken wordt over dronken rijden, of het nu op de fiets is of de auto. In alle gevallen wordt het verkeer in gevaar gebracht waarbij de kans reëel is op materiële schade en/of letsel. Dronken op de fiets boete is ook in de Wegenverkeerswet 1994 omschreven in artikel 5 en 6. Er is dus geen ontkomen aan en is de politie daarom ook te allen tijde bevoegd om op te treden tegen dronken fietsers.

Ook het uitvoeren van controles behoort tot de maatregelen genomen om te voorkomen dat men met een glaasje te veel op, toch op de fiets stapt. Naast de straffen opgenomen in de Wegenverkeerswet, mag zo een fietser ook een rijverbod worden opgelegd voor een aantal uren. Dat is weer afhankelijk van het opgemeten alcoholpercentage en is in sommige gevallen een paar uur wellicht te weinig om te ontnuchteren…

Rijbewijs verliezen

Dronken op de fiets rijbewijs invorderen kan niet zo gauw gebeuren omdat je op dat moment niet achter het stuur van een auto zit. In het ergste geval kan men wel even natrekken of het gedrag van dronkenschap zich vaker voordoet en zal er altijd natuurlijk eerst nagetrokken worden of je al eerder een boete hebt gehad voor dronken rijden, ook met de auto. Het maximaal alcoholpercentage in het bloed mag na controle niet meer dan 0,5 promille bedragen, hetzelfde als bij een auto. Rijbewijs kwijt dronken op de fiets is dus niet ter sprake en kan er in het uiterst geval een tijdelijk rijverbod auto worden opgelegd.

Dit kan ook niet meer dan een paar uur bedragen. Het dronkenschap wordt afgestraft bij wet middels boetes en tijdelijk rijverbod.  Er wordt echter op gerekend dat men een stuk zelf verantwoordelijkheid in acht neemt bij deelnemen aan het verkeer.

Mag je dronken fietsen? Niet dus en wacht er anders een fikse boete. Het gaat echter ook erom, dat je in een dronken toestand veel meer kans loopt om een ongeluk te krijgen in het verkeer of erger. Bij het betrappen op dronken fietsen wacht er een boete en kan ook voor een poos de rijbevoegdheid worden ontnomen. Je rijbewijs kwijtraken is er niet bij, maar ligt het wel aan een stuk eigen verantwoordelijkheid om niet dronken op de fiets te stappen.