Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Matrixborden

 

Informatie is van groot belang om een vlotte en veilige doorstroom van het verkeer te garanderen. Nu zijn er verschillende manieren om dat gelijk door te spelen aan de verkeersdeelnemers. Denk maar aan de speciale apps die ervoor beschikbaar zijn. De matrixborden die bij tal van belangrijke wegen geplaatst zijn, hebben hun nut al veel jaren bewezen.     

Matrixborden niet meer weg te denken uit het verkeersbeeld

Matrixborden verschaffen additionele informatie die via computers van de centrale wordt doorgespeeld. Een soort van interactief verkeersbord dus en hebben veel van de aanwijzingen te maken met de snelheid. In het belang van de verkeersveiligheid of het vlotter laten lopen van het verkeer, moet er soms afgeweken worden van wat aangegeven wordt door de verkeersborden. Als regel in zulke situaties wordt er gehanteerd, dat de laagst aangegeven snelheid aangehouden moet worden.

Op de matrixborden wordt de snelheid aangegeven met een rode cirkel omheen. De matrixborden snelheid zal nooit meer bedragen dan de maximum toegestane snelheid op betreffend weggedeelte. De verlichting van de borden is zodanig uitgevoerd dat de zichtbaarheid zelfs onder slechte weersomstandigheden niet te wensen overlaat. Matrixborden live geven de actuele situatie aan op bepaalde wegen en is deze informatie vooral van belang voor personen die hun trip willen plannen. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen om in de file vast te zitten door voor een alternatieve route te kiezen.

 

Met matrixborden wordt een vlot verloop in de hand gewerkt 

Van het verkeer uiteraard en geeft de aanwezigheid van zo een matrixbord al aan dat de situatie in het verkeer snel kan wijzigen. Bij matrixborden snelweg is het ook van belang om de berichten die soms op het bord worden aangegeven, door te nemen. Zo kan er worden gewaarschuwd voor een file of een glad wegdek. Het afsluiten van een rijstrook kan verschillende redenen ten grondslag hebben en is het belangrijk om het aankomend verkeer alvast voor te waarschuwen met de matrixbord witte pijl.

Zo kan er op tijd voor worden gekozen om toch een andere rijstrook te gebruiken. Bij de aanwezigheid van een rode kruis is de rijbaan al gesloten en geeft een groene pijl aan dat de rijbaan al weer opengesteld is. De symbolen gebruikt voor matrixborden zijn eenvoudig en moet het allemaal al in een oogopslag duidelijk zijn. Bij het beëindigen van alle door het matrixbord aangegeven regels, zal het RVV bord F 09 aanwezig zijn en moeten weer alle instructies aangegeven op de verkeersborden opgevolgd worden.

We kunnen er niet meer zonder, matrixborden en voorzien ze het verkeer van de nodige informatie. Die heeft vaak betrekking op de snelheid, maar kunnen ook andere zaken als waarschuwing op het bord verschijnen. Banen die bijvoorbeeld gesloten zijn of juist open en behoren ook situaties met betrekking tot de gesteldheid van het wegdek, bij de informatie die verschaft wordt.