Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Snelheid met aanhanger

 

Vlot door het verkeer bewegen met de auto willen we allemaal wel, maar mag daarbij de veiligheid niet in gevaar worden gebracht. Dit wordt allemaal belangrijker wanneer er met een aanhanger wordt gereden. Het totaalgewicht is groter en heeft dat allemaal invloed op bijvoorbeeld de remweg en de wegligging. De snelheid met aanhanger is daarom ook gebonden aan regels en moeten die stipt worden opgevolgd.

De veiligheidsregels aanhanger ook wel in acht nemen

Snelheid auto met aanhanger kan pas verantwoord plaatsvinden wanneer er acht genomen is van de veiligheidsmaatregelen die ermee samengaan. Zo mag de breedte op verharde wegen niet meer dan 2,55 m bedragen en is de maximale hoogte 4m. Belangrijk is de veiligheidskabel en moet die ervoor zorgen dat bij het losschieten van de aanhanger of caravan, die met de veiligheidskabel toch verbonden blijft aan het voorste voertuig. Het gewicht met een categorie B rijbewijs mag niet meer dan 750 kg bedragen.

Voor een totaalgewicht van minder dan 750kg is er geen toestemming nodig. Het gaat om een paar randvoorwaarden die er aanwezig moeten zijn voordat je met een aanhanger op stap gaat. De maximum snelheid met aanhanger bedraagt 90 km/u en mag dat alleen op de auto- en snelweg. Voor een combinatie zwaarder dan 3500 kg bedraagt de maximumsnelheid ook 80km/u, maar alleen wanneer het geregistreerd staat als een bedrijfsauto.

De verschillende snelheden voor een aanhanger

De max snelheid aanhanger is alleen begrensd op de snelweg. Op de overige wegen gelden de maximale snelheden die ook van toepassing zijn op al het overig verkeer. Binnen de bebouwde kom mag er dus maximaal 50km/u gereden worden en buiten de bebouwde kom 80 km/u. Het is vermeldenswaard, dat de maximum snelheid caravan hoger is en hetzelfde bedraagt als van een personenauto. Op de snelweg mag er dus 100(130)km/u mee gereden worden.  

  Het is belangrijk om de maximumsnelheid aanhanger en die van een caravan niet door elkaar te halen. Beperkingen die gelden voor snelheden zoals een glad wegdek of bij een slecht zicht, zijn uiteraard van toepassing op alle verkeersgebruikers. De toegestane snelheden kunnen in het buitenland soms wat afwijken en is het beter om van te voren ernaar te informeren. Dat geldt ook voor andere zaken zoals de verlichting en het type banden. Wie van plan is om met een aanhanger buiten de grenzen te gaan, zal ook moeten informeren hoe het zit met de verzekering.  

Een aanrader voor een veilige deelname aan het verkeer met een aanhanger, is het volgen van een speciale cursus waar het fijne van beheersing van zo een aanhanger wordt bijgebracht. De snelheid met een aanhanger verschilt niet zo veel als die zonder en komt het verschil pas bij het rijden op de snelweg. Let er wel op, dat de auto zich met een aanhanger wat anders zal gedragen en het aan de bestuurder ligt welke snelheid als veilig wordt ervaren. Indien nodig, hoeft de maximum snelheid dus niet aangehouden te worden.