Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Snelweg bord

Wie de snelweg oprijdt zal ruim op tijd al door middel van borden van op de hoogte worden gesteld. Door de relatief hogere snelheden wordt er op de snelweg wat meer concentratie vereist en moeten de verkeersaanwijzingen er ook voor zorgen dat de veiligheid niet in gevaar komt.  Anders dan op andere soorten wegen, wordt er op de snelweg een bepaalde minimumsnelheid vereist.

Op de snelweg kom je ook geen kruisingen tegen of verkeerslichten

Het voordeel van zo een snelweg is ook, dat je er lekker vlot kan opschieten. Zo hoef je geen rekening te houden met verkeer dat uit zijwegen komt en zal je er ook geen kruisingen aantreffen. De maximumsnelheid op de snelweg bedraagt daarom ook 130 km/u. Het bord snelweg zal je bij het naderen van de snelweg tegenkomen en zal soms de snelheid gelijk opgevoerd moeten worden. Waarom? Op de snelweg geldt namelijk een minimumsnelheid van 60km/u.

Dat is ook de snelheid nodig om dus veilig in te voegen op het verkeer op de snelweg. Het snelweg bord is te herkennen aan de blauwe kleur, de rechthoekige vorm en natuurlijk het teken van een weg met een viaduct erover. Naast het begin van zo een autosnelweg, zal het bord ook te zien zijn aan het eind om aan te geven dat de autosnelweg regels komen te vervallen.  De snelweg borden betekenis heeft gelijk ook betrekking op de aan te houden minimum en maximum snelheden.

Hou ook rekening met andere snelweg borden

Nu geeft het snelwegbord een bepaalde minimum en maximum snelheid aan, maar kan er afhankelijk van de omstandigheden daar verandering in worden aangebracht. Zo kan er in het geval van file de snelheid van 60km/u niet aangehouden worden en zal nadering van de file op de  borden boven snelweg worden aangegeven. Ook bij slecht zicht of een glad wegdek zal de snelheid aangepast moeten worden. Er moet geen verwarring ontstaan met het bord autoweg en het autosnelweg bord.

Bij de eerste bedraagt de maximumsnelheid 100 km/u en is er een symbool van een auto op afgebeeld op een blauwe achtergrond. Het bord G2 geeft het eind van de autosnelweg aan, maar is dat niet altijd te merken aan de weg zelf. Die kan dus nog gewoon doorlopen en hoeft er kruising of andere overgang aanwezig te zijn. Er gelden dan wel andere regels en mogen die beslist niet over het hoofd worden gezien.

Verkeersborden snelweg zijn onmisbaar bij het handhaven van een veilig verkeer en zal bij nadering van de snelweg het al duidelijk worden wat er verwacht wordt. Zo bedraagt de minimale snelheid onder normale omstandigheden 60km/u. Bij het eindigen van de snelweg zal het ook met behulp van een bord worden aangegeven. Nadere instructies voor het rijden op de snelweg worden vaak ook met behulp van matrixborden aangegeven.