Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Symbolen auto

Wat kan de uitleg soms stukken eenvoudiger wanneer er gebruik gemaakt wordt van symbolen. Een bijkomend voordeel is er ook, dat symbolen dwars door talen heen gaan. Bij auto's is het des te belangrijker dat ongeacht het land waar het zal rijden, er geen twijfels mogen zijn over de gebruikte symbolen. Er hangt immers wel veel van af, niet alleen voor een veilige deelname aan het verkeer, maar ook om schade aan de auto te voorkomen.

Ken de belangrijkste autosymbolen

Het is belangrijk om te weten welke de belangrijkste auto symbolen zijn zodat je er niet van in de war zal raken. Er zijn de groep van symbolen die aangeven of een bepaalde functie van de auto is geactiveerd. De meest bekende zal het remlicht symbool zijn wanneer de handrem wordt getrokken of het remvloeistofpeil laag is. De  auto licht symbolen geven aan wanneer de lichten zoals het groot- of mistlicht aan zijn. Belangrijk voor de veiligheid is ook het lampje die aangeeft wanneer de deuren niet gesloten zijn. Met een paar eenvoudige lampjes op het instrumentenpaneel kan je dus op de hoogte worden gesteld, zonder zelfs uit de auto hoeven te stappen. Bij het omdraaien van de sleutel in het contact, lichten alle auto dashboard lampjes even op. Dat dient ter controle om te kijken of de lampjes wel in orde zijn.

Symbolen auto over de technische staat auto

De lichten auto symbolen hebben ook veel betrekking op de technische staat van de auto. Is de ruitenwisservloeistof misschien laag of die voor de stuurbekrachtiging? Ook daarvoor zal er een lampje oplichten en is alles door de fabrikant zodanig afgesteld dat er op dat moment nog geen sprake is van schade. Het wordt allemaal serieuzer wanneer het lampje aangaat voor een laag motoroliepeil of het motormanagement. In zulke gevallen is het aangeraden om zo gauw als mogelijk naar de dichtstbijzijnde garage te rijden voor controle van de auto. 

Dat voorkomt niet alleen een heleboel schade aan de motor, maar komt de veiligheid ook niet in gevaar. Stel je nu eens voor dat je midden op de snelweg plots wordt geconfronteerd met een motor die afslaat? De  controlelampjes auto moeten zoveel als mogelijk voorkomen dat zulke situaties zich zullen voordoen. Het aantal controlelampjes hangt af van wat de autofabrikant nodig acht. Zo wordt je soms ook voor gewaarschuwd wanneer de rem- of achterlichten het niet meer doen.

De symbolen auto zijn er om niet alleen aan te geven wanneer bepaalde functies van de auto zijn ingeschakeld, maar wanneer er iets mis is met de auto. Door tijdig in te spelen op hetgeen verwacht wordt bij het zien oplichten van zo een symbool, kan veel ongerief worden voorkomen. Het kan daarom geen kwaad om eens het instructieboekje door te nemen om te kijken wat de betekenis allemaal is van de symbolen.