Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Trekgewicht auto

Elke auto mag en moet eigenlijk ook over wat extra vermogen beschikken om een aanhangwagen of camping achter zich mee te kunnen slepen. Dat zal op zich weer afhangen van een paar factoren en zijn die bepalend voor het trekgewicht auto. Wie zich erop verkijkt en zich niet houdt aan het opgegeven gewicht, riskeert niet alleen de veiligheid in het verkeer, maar kan ook veel schade aan de wagen toebrengen.

Voorwaarden trekgewicht auto

Het trekvermogen auto zal namelijk verschillen en kan de informatie worden gehaald van de fabrikant. Die geven namelijk voor al hun modellen het trekvermogen mee en wordt er zo voor gezorgd dat de auto niet onnodig zwaar wordt belast. Op het kentekenbewijs staat ook gewoon het trekgewicht van auto aangegeven. Dat maakt het niet alleen eenvoudiger om zelf na te gaan wat er wel mag, maar kan bij een verkeerscontrole ook zo nagegaan worden of jij je wel aan de voorschriften houdt. Er staat namelijk een fikse boete te wachten en is die eenvoudig te voorkomen door zelf even het huiswerk goed te maken. Op het rijbewijs staat er namelijk aangegeven welk gewicht er maximaal mag worden getrokken met de auto. Voor het rijbewijs categorie B geldt een maximumen van 750kg voor de aanhanger en kan dat gewicht afwijken zolang het totaal gewicht van auto en aanhanger niet boven de 3500kg zal uitvallen.

Zwaardere aanhanger categorie BE rijbewijs nodig 

Wie van plan is om zwaarder te gaan dan de 3500kg, zal over een BE rijbewijs moeten beschikken. Er dient dan een speciale cursus te worden gevolgd voor de categorie E. Het trekgewicht auto overzicht kan naast het kentekenbewijs ook online gevonden worden. Trekgewicht auto berekenen hoeft daarom ook niet en loop je daarbij niet de kans om toch in de fout te gaan. Niet alleen het motorvermogen en het eigen gewicht van de auto hebben namelijk een grote invloed op het trekgewicht, maar ook het onderstel en de remmen.

Het gaat niet alleen om het kunnen voorttrekken van een bepaald gewicht, maar ook de grens tot waar het veilig kan gebeuren gegeven de technische specificaties van het voertuig. Aan het maximaal trekgewicht auto overschrijden is er daarom een fikse boete aan verbonden en vinden er regelmatig controles op de weg plaats. Om de veiligheid te vergroten, kan er voor worden gekozen om een speciale cursus te volgen voor het rijden met een aanhangwagen.

Het trekgewicht zal verschillen per automodel en staan de specificaties aangegeven op het kentekenbewijs. Om te voorkomen dat er zich onveilige situaties gaan voordoen, moet men zich wel houden aan het trekgewicht. Ook moet de bestuurder van het voertuig beschikken over het juiste categorie rijbewijs.  Bij het nalaten zich te houden aan de regels, wacht er bij controle door de politie een zware boete.