Verkeersgelaar
Onder normale omstandigheden wordt het verkeer geregeld met een combinatie van verkeerstekens, markeringen en natuurlijk ook verkeerslichten. Het is dan ook verplicht om die aanwijzingen op te volgen. Er kunnen zich echter plots situaties voordoen waarbij het nodig is om ter plekke aangepaste regels toe te passen. Die worden door de verkeersregelaar aangegeven en heeft die natuurlijk een speciale opleiding achter de rug om onder alle omstandigheden het verkeer veilig te begeleiden.
Regels verkeersregelaar
In bepaalde situaties is het verkeer volledig in handen van de verkeersregelaar. Die moet daarom ook wel op de hoogte zijn van de verkeersregels en de situaties waar ze allemaal toegepast kunnen worden ongeacht of je een auto of motor bestuurd. Er is daarom een speciale verkeersregelaars examen aan verbonden en is de politie daar verantwoordelijk voor. Na afloop van de opleiding mag zo een verkeersregelaar worden ingezet in bijzondere situaties.
Om de zichtbaarheid te vergroten en te voorkomen dat er sprake zal zijn van verwarring, moet zo een verkeersregelaar een pak aanhebben met oranje kleuren en is er aan de voorzijde ook een driehoek met de punt naar boven aanwezig. Een verkeersregelaar is niet bevoegd om overtreders aan te houden, maar kunnen de gegevens worden doorgespeeld aan de politie. Het is dus belangrijk om de verkeersregelaar tekens stipt op te volgen.
Verkeersregelaar toetsing
De dynamiek straalt er dus van uit en is er aan de opleiding verkeersregelaar een theorie alsook een praktijkgedeelte aan verbonden. De toetsing vindt plaats onder het toezicht van de politie en geeft dit weer eens het groot belang aan die aan een verkeersregelaar wordt gegeven. Met het getuigschrift op zak, kan je vervolgens bij de Gemeente terecht of het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een verzoek indienen. Zij zullen het dan ook bepalen wat het verkeersregelaar salaris zal bedragen en waar je allemaal te werk zal worden gesteld.
Hou er ook wel rekening mee, dat vanwege de aard van werkzaamheden, je soms in de late uurtjes en ook nog in het weekend ingezet zal moeten worden. Bij verkeersregelaar worden moet bovenstaande dus ook allemaal goed in overweging worden genomen. Er heerst soms ook wat verwarring met de taken die een evenementenregelaar allemaal uitvoert. Er zijn echter grote verschillen met die van een verkeersregelaar. De eerste volstaat al met het afleggen van een online cursus en is het werkgebied van een evenementenregelaar natuurlijk ook beperkt. Die mag ook gewoon door een evenementenorganisator in dienst worden genomen.
Bij bijzondere verkeerssituaties kom je dus vaak de verkeersregelaar tegen en is die gelijk te herkennen aan het oranje pak met een driehoek erop. De instructies middels signalen moeten dan ook stipt worden opgevolgd en vormt het allemaal ook deel van de leerstof benodigd voor het theorie examen. Wie belangstelling voor de baan van verkeersregelaar, zal eerst een toets moeten afleggen onder het toezicht van de politie.