Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Wat is dimlicht?

Zichtbaar zijn in het verkeer is een absolute "must" en helpt de verlichting een aardig handje mee. Nu is er de beschikking over een aantal opties zoals het groot-, maar ook het dimlicht. Er zijn situaties waarbij het grootlicht niet gebruikt mag worden en moet er teruggevallen worden op het dimlicht. Dit kan worden beschouwd als het licht dat onder normale omstandigheden voldoende moet zijn om de weg te verlichten.  

Dimlicht gedurende de dag?

Het valt wel op dat tegenwoordig veel auto's ook overdag met hun lichten aan rijden, ook al is het mooi weer. Dat is het daglicht die bij nieuwere modellen auto's verplicht is gesteld. De bedoeling van deze lichten is puur om de zichtbaarheid voor het overig verkeer te vergroten. Het heeft dus geen effect op verlichting van het wegdek. Dat is een taak weggelegd voor het dimlicht. Dim omdat voorkomen moet worden dat tegenliggers door verblind zullen worden. verlicht moet het wegdek voor de auto en de rechterzijde.  

Bij slecht zicht zoals mist of zware regenval, moet het dimlicht ook ingeschakeld worden zelfs wanneer de auto beschikt over dagrijverlichting. Wat is stadslicht en dimlicht is ook een vaak gestelde vraag en wordt de eerste ook wel parkeerlicht genoemd. Behalve het parkeerlicht aan de voorzijde zijn ook nog de achterlichten en kentekenplaat verlichting dan aan. Stadslicht is niet van toepassing bij het rijden op straat en wordt gebruikt bij het parkeren.   

Dimlicht kan soms ook automatisch worden ingeschakeld

Het is bij steeds meer auto’s mogelijk om zelf het dimlicht in te laten schakelen. Dat brengt een groot stuk gemak en veiligheid met zich mee. Dimlicht stadslicht dient soms toch wel zelf ingeschakeld te worden, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van mist. Het dimlicht teken wordt op het instrumentenpaneel zichtbaar in de vorm van meestal een groen gekleurd symbool van een lamp. Dat moet niet verward worden met die voor het grootlicht. Daarvoor licht er een blauw symbool op en is dat een kleur die samengaat met een ook een symbool van een lamp.  

Stadslicht dimlicht grootlicht volgen elkaar gewoonlijk op in volgorde van het aanmaken via de betreffende knop. Dat is ook een manier om te onthouden welke van ze nu aan staan, ook al zijn er geen indicatielampjes aanwezig. Een aparte groep worden gevormd door de mistlampen. Die zijn er om een lichtstraal op het wegdek te laten schijnen en wel zo laag als mogelijk. indien de mistlampen aan zijn, hoeft het dimlicht niet aan, maar moet dat niet verward worden met het mistachterlicht.

Wat is dimlicht auto moet dus wel nu duidelijk zijn en moet het gevoerd worden in niet alleen de avonduren, maar ook wanneer het zicht op de weg minder is. Er mag ook geen verwarring ontstaan tussen het gebruik van dagrijverlichting en het rijden met grootlicht. Het is dimlicht die het vaakst wordt gebruikt en komen er gelukkig steeds meer auto’s bij met automatisch inschakelende lichten.